Handla lokalt och närproducerat

Handla lokalt och närproducerat

Ett av de allra bästa tipsen när det gäller att handla miljövänligt är att handla lokalt och gärna också närproducerade varor. När det gäller att handla vardagssaker och kompletteringar som mjölk med mera är det helt onödigt att åka flera mil till en annan affär om det finns en butik på närmare håll.

Fördelar med att handla lokalt

Det finns flera fördelar med att handla lokalt. För det första slipper man åka iväg och lägga flera timmar på att handla. I och med det behöver man inte heller ta bilen eller tänka på miljön i och med den ökade bränsleförbrukningen. Man stöttar också den lokala butiken vilket gör att den har större chans att finnas kvar. I den lokala butiken kan man också hitta speciella varor som inte finns någon annan stans.

Närproducerad mat

Genom att handla mat och andra produkter som är närproducerade stöttar man den lokala handeln. Man gör det också möjligt för mindre bönder, tillverkare och annat att fortsätta med det de gör. När man handlar närproducerat kan man också känna sig trygg med att miljön belastas så lite som möjligt. Om det rör sig om kött föds djuren upp och slaktas på en och samma gård. När det gäller andra produkter minskas transporterna till ett minimum vilket gynnar miljön rejält.

Handla direkt på lantgården

Om man har en lantgård eller liknande i närheten av där man bor kan man med fördel kontakta dem och undersöka om de har varor att sälja direkt på gården. Det är inte sällan man kan köpa ägg, kött, korv, blommor och olika frukter med mera direkt från bonden eller uppfödaren till djuren. Kanske kan man rent av göra den största delen av handlingen där? Mjölk, grädde och olika grönsaker samt rotfrukter kan finnas till försäljning året runt. Om det inte finns kanske man kan hjälpa till att ställa iordning en liten gårdsbutik. Att handla direkt av en bonde, kanske till och med i form av självplockning kan man spara en hel del pengar på. I och med att råvarorna inte behöver transporteras och packeteras sparar också bonden en del pengar.

Är närproducerat alltid närproducerat?

Om man vill köpa mat från den lokala omgivningen kan det vara bra att kontrollera att det man köper verkligen är så lokalt och närproducerat som det sägs. Ibland är det nämligen som så att man köper kött som är från djur uppfödda på ett ställe, slaktade på ett, styckade på ett, packade på ett annat ställe och sedan transporteras köttet tillbaka till den lokala butiken och säljs som närproducerad mat. Det här är mindre miljövänligt än kött som föds upp, slaktas och packteras på ett ställe, för att sedan transporteras till butiker runt om i landet.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

writers