Var finns miljömärkta produkter?

Var finns miljömärkta produkter?

Många menar att det kan vara svårt att finna miljömärkta produkter i handeln men är det verkligen så? Många gånger kan det bero på vad man letar efter.

Miljömärkt i dagligvaruhandeln

Även i mindre och lokala butiker brukar man kunna finna ett par miljömärkta varor. Det brukar främst röra sig om sådana varor som köps ofta, till exempel mjölk, bröd och olika typer av smör eller margarin.

Gårdsbutiker och miljömärkningar

I gårdsbutiker finner man sällan miljömärkningar. Ibland kan en gård vara certifierad enligt KRAV eller liknande och då kan den märkningen finnas med. Generellt sett är dock gårdsbutikerna varor mer miljövänliga än varor från traditionella matbutiker.

Stormarknader

Om man letar efter något speciellt kan det vara klokt att besöka en riktigt stor stormarknad. Om den ligger en bit bort kanske man kan samåka med någon annan, eller be någon i närheten att kontrollera om det man söker verkligen finns där innan man åker dit. Om man vill handla mycket miljömärkt kan det vara en god idé att storhandla någon gång ibland. Då vet man att man alltid har rengöringsmedel och annat hemma och man slipper ta den där extra turen till affären bara för att något inte finns hemma.

Utländska butiker

När det gäller utländska butiker kan man ha lite svårare för att hitta miljömärkta varor. Om man söker efter till exempel halalslaktat kött eller speciella utländska matvaror är det inte säkert att de finns från svenska leverantörer utan man kan få köpa direkt från utländska sådana. Utomlands finns vanligen inte samma miljömärkningar som i Sverige och man bör dessutom tänka på att varorna transporteras relativt långt. Om det är saker som man verkligen behöver ha för sin matlagning med mera kan det vara bra att undersöka de utländska märkningarna lite extra.

Kolla på nätet

Om man letar efter miljömärkta varor kan det vara klokt att titta lite extra på internet, i alla fall om det gäller torrvaror. Där finns ofta rejäla sortiment till bra priser och dessutom kan man ofta få en mer miljövänlig transport med fordon som går på biogas eller el. Man kan spara en hel del på miljön genom att beställa allt via nätet istället för att åka runt till flera butiker eller rent av till flera städer för att leta efter det man söker. Det går också att spara en hel del pengar på att handla på internet istället för att leta.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

writers