Jakt som miljövård

Jakt som miljövård

Den som någon gång i livet engagerat sig i djurens rättigheter eller varit vegetarian eller vegan av etiska skäl har någon gång kanske frågat en jägare varför hen jagar. Svaret brukar bli någon variation på temat att det är ett sätt att vakta den biologiska mångfalden. Att vi jagar för att upprätthålla den naturliga balansen och att det är bra för miljön. Hur ligger det egentligen till med den saken?

Om du själv är jägare behöver du ha ett bra kikarsikte. Astro är en av Sveriges främsta återförsäljare av bland annat kikarsikten. Om du har ett vapen som det går att montera ett kikarsikte på, har Astro kikarsiktet för dig.

När det gäller den biologiska mångfalden handlar det framför allt om att upprätthålla en balans mellan olika djurarter. Djurarter som annars konkurrerar om föda. I vissa fall kan det också bli aktuellt med skyddsjakt på rovdjur vars stammar annars riskerar att bli för stora. När det gäller miljöpåverkan har jakt en klar fördel gentemot djurhållning: viltkött är betydligt mer klimatsmart än exempelvis fläsk- eller nötkött.

Det går visserligen att argumentera för att en del av arbetet med att upprätthålla den naturliga balansen springer ur att vi som människor försatt naturen ur balans. Det förtar dock inte faktumet att jakten, givet förutsättningarna vi just nu lever under i de flesta fall är nödvändig. Med det sagt är jakt en komplex fråga om man väger in alla aspekter. Men det är i dagsläget knappast att betrakta som någon miljöbov. Snarare är det som du har sett precis tvärt om.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

writers