Annat än mat som kan köpas ekologiskt eller miljövänligt

Annat än mat som kan köpas ekologiskt eller miljövänligt

Det finns faktiskt en hel del andra saker som kan köpas som miljövänliga och ekologiska mer än bara mat. Här tar vi upp ett par exempel som kan vara bra att känna till.

Miljömärkta mediciner

Om man äter mediciner kan det vara svårt att vara helt miljömedveten. Det finns nämligen inte speciellt många miljömärkta mediciner. Tvärtom står det på de allra flesta mediciner att man inte får hälla ut produkterna i avloppet, spola ned dem i toaletten och liknande. Många mediciner är dessutom giftiga i hög dosering. I de fall man bara behöver medicin någon gång då och då kan det vara klokt att titta lite närmare om det finns naturläkemedel som man kan använda istället. Några av dem är märkta med bra miljöval och likande och de är inte alls lika farliga för naturen som de traditionella läkemedlen är. Man kan läsa mer om det i FASS och fråga på apoteket.

Miljömärkt elektronik

Det finns också gott om miljömärkt elektronik att välja bland. Det kan antingen vara så att produkten är tillverkad med hänsyn till miljön och många gånger kan datorer med mera har ekolägen med mera som gör att batteriet med mera inte behöver laddas lika ofta. Ofta drar elektroniken inte heller lika mycket energi som en icke miljömärkt produkt gör. Man sparar en hel del pengar på det och dessutom kan man göra miljön en stor tjänst. Många elektroniska saker kan också återanvändas. Man kan med fördel köpa begagnad elektronik och fortsätta använda den innan den går sönder.

Kökstillbehör och annat med miljömärkning

När man lagar mat kan det vara klokt att fundera över om det man köper är märkt med någon miljömärkning. Plaster och liknande kan släppa loss giftiga ämnen som sedan hamnar i maten och hos Giftinformationscentralen har man under flera år varnat för att använda vissa typer av plast inom matlagning.

Miljömärkta kläder

Det finns faktiskt också kläder som är märkta med miljömärkningar. Det handlar ofta om att de är tillverkade av ekologisk bomull, färgade med naturliga ämnen eller är naturligt oblekta. Kläder av den här typen är ofta inte dyrare än andra kläder och de finns i de allra flesta större klädbutiker. Inte heller hållbarheten skiljer sig åt mellan de här kläderna och vanliga kläder.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

writers