Sätt upp en källsorteringsstation

Sätt upp en källsorteringsstation

Om man har plats och möjlighet kan det vara bra att sätta upp en liten station för källsortering i hemmet. Men hur gör man det?

Sortering direkt i tunnan

I några svenska städer och byar har det lanserats nya soptunnor. Tunnorna är då uppdelade i flera fack så att man direkt hemma kan sortera matavfall från restavfall, tidningar och färgat glas. I en annan tunna lägger man sedan kartong, plastförpackningar, ofärgat glas och metallförpackningar. På så sätt slipper man tänka på att göra återvinningsstationer inomhus. Tunnorna töms sedan i specialtillverkade sopbilar från Norba med olika kassetter. Men om sådana tunnor inte finns?

Sortera i hemmet

Om man behöver åka med sina sopor till en återvinningsstation kan man med fördel sortera upp soporna direkt hemma. Plastlådor i olika färger eller med olika symboler kan man ställa upp och i dem lägger man sedan de saker som ska sorteras. När man har fyllt en eller flera lådor tar man med dem till återvinningen och tömmer dem. Sedan sätts de tillbaka på sin plats igen. När man sorterar hemma kan det vara bra att komma ihåg att man ser till att skölja ur förpackningarna ordentligt. Det kan annars bildas lukt i kärlen och om det börjar rinna ut saker kan det bli svårt att hålla rent från mögel, bakterier och annat. När man sorterar i hemmet kan man också skapa en liten låda där man lägger batterier, glödlampor och mindre elkablar och annat som ska kastas. Det är också klokt att göra en plats för pant, mediciner som ska kastas och så vidare. På så sätt kan man enkelt och smidigt ta med sig sin återvinning och göra sig av med allt på rätt plats. Sitt vanliga restavfall kastar man i soptunnan som vanligt och vid behov får man ta med sig farligt avfall, trädgårdsavfall med mera till en större återvinningscentral.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

writers