Miljövänliga tak på miljövänliga hus

Miljövänliga tak på miljövänliga hus

En av de allra första sakerna man brukar lägga märke till hos ett hus är, tro det eller ej, taket. Ska man köpa ett hus vill man ofta veta hur takets status är, bor man i hus vill man för det mesta se till att taket är rent och helt. Taket har nämligen stor betydelse för huset. Det är taket som isolerar till stor del, och det skyddar också mot snö, regn och annat. Om taket är sönder kan fukt ta sig in och skada husets stomme och det kan sluta riktigt illa. I Sverige är det vanligt med tak av tegel och plåt. På äldre hus förekommer också tak av miljövänligt hus blir till exempel inte riktigt miljövänligt om det inte byggs med metoder som tar hänsyn till miljön. Tegel är ett bra miljöval och likaså tak av skiffer, vass, trä eller sedum. När det gäller plåt håller den ofta länge men det krävs en hel del energi för att framställa den och det blir i längden inte speciellt miljövänligt.

Ett miljövänligt tak

När man anlitar takläggare i Göteborg för omläggning eller reparation av ett tak kan det vara bra att på förhand tala om att man vill att det ska vara så miljövänligt som möjligt. Då kan en del anpassningar göras efter kundens önskan. Man kan dock behöva betala extra för det om materialen och annat är dyrare men om man värnar om att huset ska vara miljövänligt kan det vara värt de extra pengarna. Hur stora belopp det rör sig om varierar. Det kan vara allt från några hundralappar upp till flera tusen kronor beroende på vad som behövs och hur stort arbete som ska göras. Det företaget som ska göra arbetet inte tummar på är dock säkerheten. Om de bedömer att det behövs en lift kommer de att välja en sådan trots att den drivs på ett mer miljöskadligt sätt än vad till exempel en byggställning gör.

Rengöra taket

Om du ska tvätta ditt tak bör du också se till att använda miljövänliga metoder. Det finns flera olika preparat för taktvätt på marknaden men långt ifrån alla är bra för miljön. Vissa preparat sprayas på taket och sedan ska det verka i flera veckor. När preparatet rinner av tillsammans med regn och annat samlas det i dagvattenbrunnar och dessutom kan djur få medlen på sig.

Ett sätt att rengöra tak är genom att helt enkelt använda sig av en högtryckstvätt för att spola bort mossa och annan smuts. Det kan behöva upprepas ett par gånger men det är betydligt bättre för miljön.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

writers