Samåk eller åk kollektivt

Samåk eller åk kollektivt

Den kanske allra största boven till att miljö och klimat blir sämre är att det rör sig så många bilar, bussar, båtar och flygplan på jorden. Många tar bilen även korta sträckor istället för att gå, andra åker ensamma till jobbet trots att flera personer ska till samma ställe. Det kan vara klokt att fundera över om man kan åka kollektivt eller samåka med andra ibland.

Kollektivtrafik

I de allra flesta större städer går det bra att åka kollektivt. Bussar, tåg och tunnelbanor går ofta och till de allra flesta ställen. På så sätt slipper man både de miljömässiga och de ekonomiska aspekterna med att ha bil. I mindre städer eller på landet kan det ibland vara mycket svårt att åka kollektivt. Då kan det vara klokare att samåka i den mån det går.

Samåkning

Det går ofta alldeles utmärkt att samåka med andra. Om man har grannar som ska åka och handla kan det vara klokt att åka flera stycken i en bil om alla trots allt ska till samma affär. Det sparar både på miljön och på ekonomin. Även när det gäller arbete kan det vara klokt att samåka. Många gånger är det personer från samma byar eller städer som ska pendla korta och långa sträckor. Då är samåkningen ett bättre alternativ än att åka kollektivt. Som anställd kan man inte bestämma över när kollektivtrafiken ska åka och det kan sluta med att man får åka mycket tidigt, ibland flera timmar innan man börjar arbeta och sedan komma hem sent på kvällarna. Det slipper man tänka på när man samåker. Då kan alla som åker med komma överens om när det är dags att åka.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

writers