Grön el

Grön el

Grön el är samlingsnamnet för elektricitet som produceras av förnybara energikällor. Det rör sig då om el som skapas genom vindkraft, vattenkraft, biobränsle eller solenergi. Vill du värna om vår miljö bör du välja ett elbolag som tillhandahåller el som helt, eller till stora delar, kommer från dessa typer av energikällor. Se till att du tecknar ett avtal som innebär att elbolaget förbinder sig att den el du använder och betalar för är grön. All el som säljs i Sverige ska vara ursprungsmärkt så att du som konsument kan vara säker på vad den kommer ifrån.

Under senare år har det seglat upp en rad elbolag som slåss med de etablerade jättarna om kunderna. Detta gör de bland annan genom att erbjuda annorlunda abonnemangstyper, olika typer av el och billiga elpriser. Under senare år har Göta Energi vuxit mest i branschen. Deras energimix bestod 2019 av 59% el från förnybara källor, 22% el från kärnkraft och 19% av elen kommer från fossila bränslen. Detta i kombination med de billiga priserna har gjort elbolaget till ett av de populäraste bland konsumenterna.

Det finns också en viss skillnad mellan grön el och miljömärkt el. Mer om dessa två beteckningar kan du läsa här där skillnaderna mellan de båda alternativen förklaras.

De finns även andra sätt som kan göra dig till en mer medveten konsument med ett mer miljövänligt levnadssätt. Det enklaste är naturligtvis att minska ner sin egen elkonsumtion i vardagen. Släck lampor när du lämnar rummen, byt ut gamla vitvaror, använd lågenergilampor och så vidare. Många små åtgärder kommer snart att resultera i en minskad elförbrukning, en gladare miljö och dessutom, som en adderad bonus – en lägre elräkning för dig.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

writers