Batterier och glödlampor

Batterier och glödlampor

När det gäller batterier och glödlampor kan det vara bra att tänka efter lite extra. Hur ska man egentligen källsortera dem?

Batterier

Batterier är mycket giftiga och kan innehålla allt från kadmium till kvicksilver. Det gör att man inte bör lägga dem i vanliga sopor eller slänga dem i naturen. Det kan vara klokt att lämna batterier och saker som innehåller dem på återvinningsstationen om sakerna inte kan användas av andra. I många butiker har det också dykt upp samlingsstationer där man kan kasta batterier som inte längre fungerar.

Glödlampor

Gamla glödlampor kan lätt gå sönder och då blir skärvorna mycket vassa. De kan också innehålla giftiga ämnen och det gör att de är olämpliga att kasta bland vanliga sopor. Riktigt gamla glödlampor säljs inte längre men det kan trots allt vara så att man har sådana liggande någonstans hemma. Det går fortfarande att använda lamporna men när de har gjort sitt bör man se till att de kastas i korrekt återvinning. Även den här typen av lampor kan man lämna på återvinningsstationen eller i speciella behållare som satts upp i matvarubutiker. Samma sak gäller för nyare lampor.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

writers