Köp miljömärkta varor

Köp miljömärkta varor

Det finns gott om olika miljömärkningar att leta lite extra efter i affären. Om man vill handla miljövänligt är det just dem man ska leta efter enligt Naturskyddsverket och andra organisationer. Men vilka miljömärkningar finns det egentligen och vad betyder de?

Svanen

Det är ett statligt bolag som står bakom Svanen. Det har inget vinstsyfte. Alla produkter som märks med Svanen ska uppfylla krav kring miljö som beslutas av alla nordiska länder.

Bra miljöval

Det här är ett eget märke Naturskyddsföreningen har och föreningen använder den för att visa vilka produkter som tar hänsyn till miljön och där tillverkarna har fokus på folkhälsa, solidaritet och klimat.

KRAV

Det här är en märkning för svensk ekologisk mat. Alla EU’s regler för vad som är ekologiskt följs och dessutom finns också ett par kompletterande regler för klimat, social hänsyn och djuromsorg. Just KRAV gäller också för fisk, vilket är något mer ovanligt när det gäller miljömärkning.

FSC

FSC står för Forest Stewarship Council och de certifierar skog. Det ställs stora krav på plantager och skogar för att de ska kunna få certifiering och märkningen kan finnas på papper, trycksaker och byggmaterial.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *