Miljön och vår framtid

Miljön och vår framtid

Man kan inte bortse från att miljö och klimat har blivit ett mycket stort samtalsämne under de senaste åren. Allt fler har börjat inse att människan nu lever över sina tillgångar och att jorden tar stor skada av det. Även yngre personer har börjat engagera sig i frågan eftersom att de är oroliga för att de och deras barn ska drabbas negativt i framtiden på grund av de handlingar människan gör i dag.

Växthuseffekt och smältande isar

Det är troligen ingen som har missat ämnen som smältande isar och en allt mer ökande växthuseffekt. Somrarna blir allt varmare och det är inte längre ovanligt att temperaturen i Sverige är långt över 20 grader under sommarens månader. Stora isar som Arktis och Antarktis har börjat släppa ifrån sig både små och stora isberg som flyter iväg och smälter. Även isarna i sig smälter och gör att havsnivån stiger överallt i världen. Det för med sig både fördelar och nackdelar i dagsläget men när det gäller framtiden innebär det en kraftig hotbild mot olika öar, städer och liknande.

Skolstrejk för klimatet

Det är nog få som missat alla barn och ungdomar som världen över strejkar från skolan för klimatets skull. Många hedrar barnen och menar att de är förebilder. Andra menar att det kanske inte är så klokt av dem att strejka från skolan eftersom att det faktiskt är skolplikt, i alla fall i Sverige. Utan att gå i skolan blir det också svårt att lära sig mer om miljön, juridik och annat som kan vara bra att kunna om man faktiskt vill ha möjlighet att påverka människor och klimatet. Att skolka kan dessutom ge ett negativt intryck och då kan färre personer bli intresserade av vad man har att säga.

Hur kan man påverka?

Det finns flera sätt att påverka klimatet och andra människor på. Man bör dock inte tvinga andra att leva mer miljömedvetet bara för att man själv har den åsikten, men man kan till exempel bära väskor med tryck som förespråkar miljömedvetenhet. Om man är lite äldre eller har en vuxen som kan hjälpa till kan det också vara klokt att till exempel skriva ett medborgarförslag till kommunen eller ge förslag till politiker om hur man kan göra saker på ett mer miljövänligt sätt. Vid olika tillfällen kan det också anordnas demonstrationer i olika städer och även det kan vara ett sätt att påverka på. Ett annat sätt att påverka är genom att helt enkelt ta avstånd från sådant som är ovänligt för miljön. Om allt färre köper produkter som inte är bra för miljön kommer färre producenter vilja ta fram produkterna och då försvinner de helt enkelt från butikerna och ger plats åt miljövänliga alternativ.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

writers