Städa med hänsyn till miljön

Städa med hänsyn till miljön

Det är viktigt att tänka på att man bör ta hänsyn till miljön när man städar. Många av de rengöringsmedel som används till vardags är faktiskt inte alls speciellt bra att använda. Men hur kan man städa på ett mer miljövänligt sätt?

Använd miljömärkta produkter

Det finns faktiskt riktigt gott om miljömärkta produkter som är anpassade för just städning. De rengör lika bra som vanliga städprodukter men de innehåller andra kemikalier, mindre parfym och andra färgämnen som inte är lika olämpliga eller farliga för miljön.

Städa med naturliga saker

Det går faktiskt att städa med helt naturliga saker, utan kemikalier. Citron är till exempel en sådan sak som under lång tid använts för att göra rent. Genom att använda bikarbonat och hett vatten samt lite vinäger kan man lösa stopp i avloppet och med lite ättika kan man göra rent rostfritt stål. Med samma ingredienser kan man få en diskbänk skinande ren och dessutom behöver man inte vara orolig för att djur eller barn ska få i sig några starka och giftiga rengöringsmedel i hemmet.

Använd mekanisk rengöring

Det är dessutom bra att tänka på att det kan behövas lite mer kraft för att få bort tuffa fläckar. Om man vill värna om miljön kan det vara bättre att offra lite mer fysisk och mekanisk kraft istället för att använda starka lösningsmedel med mera.

Tvätta miljövänligt

I dag används starka tvättmedel, sköljmedel med mera när man tvättar kläder. Det är stor skillnad mot hur det var förr. Då användes vanlig tvål och mekanisk rengöring i form av skrubbande och sköljning i åar eller sjöar. I dag läggs plaggen i tvättmaskinen och sedan ska de bli rena automatiskt. Det finns dock alla möjligheter att kunna tvätta på ett mer miljövänligt sätt. Det finns miljövänliga tvättmedel, och som sköljmedel kan man faktiskt använda helt vanlig ättika. Just ättika tar bort bakterier samtidigt som det också får tvätten att lukta gott. Om man vill kan man också tillsätta lite doftessens i ättikan. Det allra viktigaste är dock att man ser till att man dosera sitt tvättmedel enligt anvisningarna. Om man inte har hårt vatten är det till exempel mycket onödigt att ta extra tvättmedel. Tvätten blir inte renare bara för att man överdoserar tvättmedel utan det finns snarare en risk för att tvätten får vita fläckar.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *